Ситуацията на границата между Армения и Азербайджан отново се нажежи след

...
Ситуацията на границата между Армения и Азербайджан отново се нажежи след
Коментари Харесай

Ново напрежение: Азербайджан плени 6-има арменски военни

Ситуацията на границата сред Армения и Азербайджан още веднъж се нажежи след известие на Баку, че арменски военни са се пробвали да обхванат на азербайджанска територия. В резултат шестима арменски военни са били пленени. Ереван назова станалото " отвличане " и прикани Организацията на контракта за групова сигурност в границите на страните от Оперативно-наблюдателно дело да реагира.

 

Как се развиха събитията?

Министерството на защитата на Азербайджан съобщи тази заран, че е имало опит за навлизане на територията на страната от  " разузнавателно-диверсионна група " арменски военни. След това бе конкретизирано, че става дума за две групи с обща бройка 24-ма души, които се движели към село Юхара Айрим в Келбаджарския регион. 

В известието на министерството се акцентира, че арменските военни са почнали да минират пътя, който се употребява за доставяне на пограничните позиции на азербайджанската войска. А също и че при границата има концентриране на арменска военна техника, в това число танкове.

Отговорът от Армения пристигна минути по-късно: нейното военно министерство удостовери пленяването на шестимата военни, само че означи, че те са били хванати при осъществяване на инженерни работи в граничната зона на Гегаркуникския район на страната.

 

Политическите реакции

И. д. министър председател на Армения Никол Пашинян съобщи по време на държавното съвещание през днешния ден, че пленените военни са се намирали на арменска територия. " Те са минирали граничната полоса и са слагали предупредителни знаци не с диверсионни цели. "

Министерство на външните работи на Армения назова случая провокация, ориентирана " към по-нататъшно изостряне на обстановката, което може съществено да подкопае районния мир и непоклатимост ".

Министерство на външните работи на Азербайджан пък упрекна арменските военни в опит да извършат терористичен акт, минирайки пътя, а Ереван - в целеустремено нагнетяване на напрежение в граничната зона. В изказването се споделя още, че Баку е за унищожаване на напрежението по границата по пътя на договарянията и " поддържа апелите на интернационалната общественост по отношение на демилитаризацията на границата сред двете страни ".

 

Ситуацията на границата

Положението на границата в Гегаркуникския регион и Сюникска област е напрегната от 12 май, когато арменското министерство на защитата упрекна азербайджанската страна в опити да извърши " избрани работи " за " поправяне на границата ". Според ведомството тази активност е била прекратена след взетите от арменските военни ограничения.

Вечерта на 12 май Пашинян свика Съвета за сигурност на Армения, на който съобщи, че азербайджанските сили са навлезли на 3.5 км във вътрешността в страната и назова това посягане на териториалната целокупност.

Преди два дни (25 май) пък Армения заяви за крах на боен в следствие от престрелка на границата. Според Ереван азербайджанската страна е разкрила огън в граничния регион Верин Шоржа (Гегаркуникския район). Баку отхвърли тези обвинявания и твърди, че арменският военнослужащ е умрял при трагичен случай.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР